неделя, 2 март 2014 г.

Шпикован свински бут със сос грейви


              Шпикован свински бут със  сос грейви



Необходими продукти:
1 бр. свински бут (правила съм и плешка) около 1.200г. , 2 глави лук, 1 глава чесън , 1 голям морков, 2-3 картофа, гъби по желание , 2 с.л. горчица, 2 с.л. мед, 2 -3 с.л. брашно , 400 мл. вода или бульон , пресен розмарин, прясна мащерка , сол, черен пипер .


Начин на приготвяне:
Свинското месо се слага в намазнена тава и се пробожда с остър нож на 10-15 места като във всеки разрез се слага по парченце морков, скилидка чесън  или  стръкче розмарин . Посолява се и се поръсва с черен пипер. Около месото се слагат зеленчуците заедно със свежите подправки и се завива плътно с фолио.
















Пече се в продължение на 2-3 часа в слаба фурна с вентилатор на около 100 градуса.
После се премахва фолиото и се засилва фурната на около 200 градуса . Смесват се горчицата и меда до хомогенна смес и се маже обилно месото .Доизспича се за около час час и половина.
Колкото по-дълго се пече на слаба фурна толкова по-крехко става месото.

Като стане готово месото се слага в чиния за сервиране заедно със зеленчуците (зеленчуците са по желание).






За приготвяне на сосът грейви:

Тавата , в която е било месото и зеленчуците се слага на силен огън заедно с остатъците от печенето . Сипва се брашно и се разбърква добре. Прибавя се вода (ако имате бульон сложете него) около 400 мл. и се оставя да ври на слаб огън 20-25 мин.
Прецежда се  грейвито през ситна цетка така че да няма никаква едра частица и се поднася с месото като ако се консумира по-късно месото се полива с част от грейвито за да не изсъхне.











Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...