понеделник, 16 ноември 2015 г.

Салата "Снежанка"

Салата "Снежанка"







Салатата "Снежанка" е  неотменна част от нашата трапеза самостоятелно поднесена или като гарнитура.
За разлика от "сухия" таратор или както гърците я наричат "дзадзики" ,тя се прави с кисели краставички ,а не пресни.
Наблюдавам колко хора предпочитат да си я купят "насипна" вместо да си я приготвят вкъщи, а е толкова лесна и бърза за приготвяне - разбира се ако имате предварително изцедено кисело мляко.
Зачетох се в един от супермаркетите в етикета на готова салата "Снежанка" за съдържанието и и бях изумена колко абсурдни неща пише там като яйчен меланж,соев протеин и млечна киселина и меко казано бях потресена.
Навярно всички много добре знаете как се прави тя и моля Ви ,не се тровете с химии и разни гадости,а отделете 10 минути и си пригответе не 200г., а цяла купа ,защото за тези 10 минути,можете да направите огромно количество,с което да нагостите себе си,семейството си или своите гости с повод и без повод.


Необходими съставки:

500г. стерилизирани кисели краставички
(1 прясна краставица)
300 г. цедено кисело мляко
аз обичам да добавям и пресовани скилидки чесън,защото обожаваме чесновия вкус, но ако не желаете не слагайте
аз слагам 3 скилидки
2-3 клонки копър
сол


Начин на приготвяне:


Краставичките нарежете на кубчета и сега моят трик е да  оставите за 5 минути в гевгир за да си отделят водата и да не разводнят салатата , а ако използвате прясна краставица отстранете средната водниста част там където са семките й.
През това време разбъркайте добре цеденото кисело мляко до гладка консистенция,пресовайте скилидките чесън и наситнете копъра.
Сложете киселите краставички,разбъркайте добре и подправете със сол.
Това е!
Добър Апетит!





1 коментар:

Валентина каза...

Че знаем как се прави - знаем, вярно е. Едва ли има някой да не знае. Но ти благодарим, че ни припомни този простичък и апетитен нашенски деликатес, Ели! И за химията си абсолютно права - химията в готовата храна е ужасяващо много. И после защо имало страшни и коварни болести... :(
Поздрави и слънчева седмица!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...